Samal ajal kui kergejõustikuhuviliste pilgud olid suunatud Moskvas peetud sise-MM-i jälgimisele sai Haile Gebrselassie Hollandis hakkama maailmarekordiga 25 km jooksus. Etioopia võhmaime läbis pühapäeval Alphen aan den Rijnis 25 km ajaga 1:11.37, millega ületas enam kui minutiga 2004. aasta mais keenialase Paul Kosgei poolt Berliinis joostud (seni veel ametlikult kinnitamata) tipptulemuse 1:12.45. Gebrselassie edestas nullkraadises ilmas lähimat konkurenti pea seitsme minutiga.

25 km võistlus peeti koos traditsioonilise Alpheni 20 km maanteejoksuga, teatab iaaf.com. Pikema maa jooksjad tegid stardi juures 5 km pikkuse lisaringi ja liitusid siis Alpheni trassiga. Korraldajad organiseerisid 25 km võistluse spetsiaalse vastutulekuna Gebrselassiele ja leidsid talle ka kuus konkurenti, kes küll peagi favoriidist maha jäid.

Etioopialane kartis, et nii jaheda ilmaga võib rekordiüritus luhta minna. 32-aastase Gebrselassie pika karjääri jooksul võistles ta nullilähedase temperatuuriga alles teist korda. 15 km märgist möödus ta täpselt 43 minutiga.

23. aprillil peaks Gebrselassie kaasa tegema Londoni maratonil, kus kahekordse 10 000 m olümpiavõitja suurimad konkurendid on 2005. aastal Londonis võidutsenud Martin Lel, 2004. aasta võitja Evans Rutto ning lõuna-aafriklane Hendrick Ramaala, kes oli mullu novembris Tergati järel teine New Yorgi maratonil. Gebrselassie, kellele kuulub poolmaratoni maailmarekord, isiklik rekord täispikas maratonis on 2:06.20 ja selle jooksis ta mullu Amsterdamis. Maratonidistantsi 42 195 m maailmarekord on 2:04.55 ning selle jooksis Paul Tergat 2003. aasta septembris Berliinis.

Sportnet.ee

Viimased artiklid

Scroll to top