Eile õhtul said Albu rahvamajas selgeks 2011. aasta Järvamaa parimad sportlased. Neljas kategoorias pälvisid selle kõrge tunnustuse samad inimesed, kes eelmiselgi aastal.

Nii kuulutati aasta naissportlaseks orienteeruja Sigrid Ruul, meestest oli parim tõstja Leho Pent ning noortest tunnustati kergejõustiklasi Grete Šadeikot ja Joosep Lohurit.

Võistkondadest oli sel korral parim Eesti jalgpalli meistriliigas mängiv Paide linnameeskond, veteranidest  ujuja Merle Vantsi ja orienteeruja Margus Marrandi.

Spordi elutöö preemia jäi sel korral välja andmata, kuid spordiedendajaks kuulutati Ambla valla spordihing Leo Matikainen.

Ettevalmistus jättis hooajale jälje

2011. aasta parimad sporditegelased ja sportlased selgusid klubide ja alade esindajate arvamuse, avaliku küsitluse ja Järvamaa spordiliidu juhatuse paremusjärjestuse põhjal.

Klubisid avaldas arvamust 24, spordisõpru oli 18 ning spordiliidu juhatus koosnes viiest inimesest. Elutöö preemia määras taotluste põhjal komisjon.

Järvamaa spordiliidu tegevjuht Piret Maaring tunnistas 2011. aastale tagasi vaadates, et on olnud ka tulemuslikumaid aastaid.

Rahule jäi Maaring sellega, et lõplik valik selgus taaskord laiapõhjaliselt ning üllatuslikult olid inimesed parimate suhtes üsna ühel meelel. «Võib öelda, et preemiasaajad selgusid ilmselge ülekaaluga,» lausus ta. «Teisalt tundus mõne kategooria puhul, et sportlike tulemuste järgi oleks pidanud järjestus olema teistsugune. Ju mängis rolli sportlase tuntus, tema tegemiste meediakajastus.»
Aasta meessportlase ja spordiedendaja 200eurose preemia pani välja Järvamaa omavalitsuste liit. Järvamaa spordiliit rahastas aasta naissportlase ja võistkonna (mõlemad 200 eurot) ning neiu ja noormehe (130 eurot) preemiat.

Parimaks naissportlaseks valitud Sigrid Ruul startis eelmisel aastal peale Eesti meistrivõistluste ka juunioride MMil. Rogaini (pika kestvusajaga valikorienteerumine – toim) Euroopa meistrivõistlustel tuli ta koos klubikaaslase Kadi-Liis Minniga naisjuunioride klassis esikohale.

Ruuli treener, orienteerumisklubi JOKA president Paul Poopuu tõi Sigridi trumpidena välja kohusetundliku suhtumise ja hea keskendumisvõime, mida tal õnnestub võistluste eel üldjuhul rakendada ja oma sooritus ära teha. «2011. aastal oli Sigridi suur eesmärk juunioride MM, milleks ettevalmistus kahjuks ei õnnestunud, kehvem füüsiline pool pärssis sel korral enesekindlust ja pinged mõjutasid kogu sügishooaega,» tunnistas ta.

Sügisel eneseleidmiseks võetud paus tuli Poopuu ütlust mööda Sigridile kasuks ning nüüd on ta jälle harjutamas eesmärgiga pürgida Eesti naiskonda.

Aasta meessportlast Leho Penti tunnustas Eesti tõsteliit eelmise aasta lõpus kui parimat meestõstjat, seda juba kolmandat korda. Pent täitis 2011. aastal Londoni eelolümpia võistlusel suurmeistri spordijärgu ja tuli Hiinas suveuniversiaadil kümnendaks.

Vargamäe SK treener Ahti Uppin sõnas, et tõstmises on aasta jooksul tulnud tagasilöök, mida näitab nii võidetud medalite kui ka preemiatele esitatud sportlaste hulk. Leho Pendi kohta ütles Uppin, et treeningutesse suhtub ta hoolikalt ja võistlustel läheb alati ennast säästmata maksimumi peale välja. «Ühelt poolt on see hea, teisalt võib kaasa tuua traumasid,» lisas ta.

2012. aastal on Uppini teada Leho Pendi peaeesmärk esineda hästi aprillis Euroopa meistrivõistlustel. Uppini hinnangul tuleks Pendil hea tulemuse tegemiseks alistada nii rebimises kui ka tõukamises vähemalt kümmekond kilogrammi rohkem. Muret tekitab Londoni võistluselt saadud trauma, mis ei lase täismahuga treenida.

Järvamaa Kultuuripärliks nimetatud kergejõustikuklubi Järvala treeneri Leonhard Soomi õpilased Grete Šadeiko ja Joosep Lohur valiti aasta parimateks, neil on möödunud aastast ette näidata omavanuste Eesti meistrivõistluste medaleid.

Aasta võistkonnaks on Paide linnameeskond tulnud kahel korral: 2009. aastal, mil jäi debüüthooajal Eesti meistriliigasse püsima, ja nüüd 2011. aasta põhjal, mil tuli parima amatöörvõistkonnana kuuendaks.
1974. aastast Ambla vallas sporditööd teinud Leo Matikaineni esitas spordiedendaja preemia kandidaadiks Järvamaa spordiliidu juhatus.

Taotluses tõi juhatus esile, et Matikainen on paistnud silma piirkonna spordielu edendamisel, hoogustamisel ja toetamisel ning andnud suure panuse maakondlikku spordiliikumisse nii spordiürituste korraldaja, edendaja kui ka juhina, kuuludes aastatel 2001–2003 ka Järvamaa spordiliidu juhatusse.

Spordiedendajat jagub Amblas kõikjale

Matikainen on aktiivne sportlane, spordikollektiivi treener-juhendaja, mänedžer, võistkondade hing ja süda, ametilt kehalise kasvatuse õpetaja, spordielu korraldaja ja propageerija.

Leo Matikaineni käe all 1990ndate keskel esmalt jalg- ja siis korvpalliga alustanud ning nüüd Ambla SKga  korvpalli esiliigasse välja murdnud kohaliku võistkonna üks eestvedajaid Elari Jõendi iseloomustas teda  kui  nõudlikku oma ala professionaali. «Ma ei kujuta ette, milline oleks kohapealne spordielu, kui Leod ei oleks,» tunnistas ta. «Tal on küll abilisi, kuid ega peale tema enda ole keegi teine väga pead tõstnud.»
Matikaineni korraldatud võistlused on Jõendi meelest  sellised, et peale koduvõistkonna õhkub tihti rahulolu ka vastastest.

Näiteks tõi Jõendi Ambla jalgpallimeeskonna kodumängud, mis publiku ohtruse, auhinnaloosi, muusika ja tantsutüdrukutega teevad silmad ette meistriliiga mängudelegi. «Väikses kohas levib info kiiresti ning oma toredate võistlustega on Leo spordi juurde toonud kindlasti väga paljusid inimesi,» lausus ta. «Arvestades tema kohalikku panust, on ta 110 protsenti õige inimene preemiat saama!»

Leo Matikainen on maakonnas tunnustust pälvinud ka varem. 1996. aastal märgiti ta ära aasta spordiaktivistide seas ja 2001. aastal sai ta samal konkursil aastapreemia.

TEAVE

Järvamaa 2011. aasta paremad sportlased

Naine (200 eurot): Sigrid Ruul (JOKA). Nominendid: Ingela Jalast (SK Vargamäe), Mariel Jäätma (Türi vibukool), Marit Maaring (Audentese SK) ja Grete Šadeiko (KJK Järvala).
Mees (200 eurot): Leho Pent (SK Vargamäe). Nominendid Meelis Kiisk (Järvamaa laskespordiklubi), Kristo Kent (Järvamaa Amburite klubi), Evert Ressar (Järvamaa Amburite klubi) ja Kristo Kiik (maadlusklubi Järvamaa Matimehed).
Neiu (130 eurot): Grete Šadeiko (KJK Järvala). Nominendid: Evely Kaasiku (JOKA), Kätlin Piirimäe, Kätlin Pent (Türi ujumisklubi) ja Marin Merisalu (Paide ujumisklubi).
Noormees (130 eurot): Joosep Lohur (KJK Järvala). Nominendid: Helari Rahnik (Türi ujumisklubi), Karl-Robert Saluri (KJK Järvala), Gert Valdsalu (Paide vabatahtlik tuletõrje selts) ja Heigo Tarasov (SK Vargamäe).
Võistkond (200 eurot): Paide linnameeskond. Nominendid: JOKA naisjuunioride teatevõistkond, Paide/Türi/Väätsa SK võrkpallimeeskond.
Naisveteran: Merle Vantsi (Türi ujuja).
Meesveteran: Margus Marrandi (ESTO Türi).
Spordiedendaja (200 eurot): Leo Matikainen (pildil). Nominendid: Vello Talviste, Maarika Jäätma.

Kuido Saarpuu, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top