Aastaid Türi vallale teenuseid pakkuva Kultuuri- ja Spordiklubi Alemi tegevjuhi Vello Laidla ametist loobumisega võttis klubi aja maha, et koguda mõtteid, kuidas edasi töötada.

Kuus aastat Alemit juhtinud Laidla ütles, et otsus tegevjuhi amet maha panna ei sündinud üleöö. "See mõte mõlkus peas juba varem ja põhjusi oli rohkem kui üks," tunnistas ta.

Rahanappus tegi juhtimise keeruliseks

Laidla ütles, et klubi juhtimise tegi raskeks ennekõike rahanappus. "Meie põhirahastaja oli Türi vald, kuid viimastel aastatel kippusid sealt tulevad summad suurenemise asemel hoopis kahanema," kurtis ta. "Kuid nõudmised ja ürituste kava kasvasid."

Türi vald pole siiski klubi ainus rahastaja. Osa raha tuleb Türi linnalt, kirjutatud kavandid leiavad toetust, alaliitude kaudu tuleb veidi ka riigi rahakotist ja klubi suutis bussi rentides lisa teenida. Aga ikka jäi väheseks.
Laidla kurtis, et tundis piinlikkust ka klubi treenerite ees, kes pidid põhimõtteliselt koristaja palga eest tööd tegema. "See pole õige. Ütlesin juba kevadel, et kui treenerite palka ei tõsta ei suuda, olen halb juht ja astun tagasi," ütles ta.

Laidla tunnistas, et eks tõuke ametist tagasi astuda andis ka üha rohkem kostma hakkavad rahulolematuse noodid klubi tegevuse kohta. "See väsitab, kuid pead kogu aeg oma tegevuse vajalikkust tõestama," lausus ta.

Alemi tegevjuhi kohuseid ajutiselt täitma asunud Lea Valang kinnitas, et klubi töös pole praegu mingeid muutusi. "Segadus Alemi tegevuse ja tuleviku ümber ei tohi lapsi treeninguvõimalustest ilma jätta," rõhutas ta.

Valang ütles, et kokkuleppe järgi saavad lapsed oma treeninguhooajaga rahulikult suveni välja minna. "Edasine sõltub juba asja uurima pandud komisjoni ettepanekutest ja volikogu otsustest," märkis ta.
Alemi all tegutsevad praegu noorte kergejõustiku ja ratsutamise treeningurühmad. Täiskasvanud mängivad võrkpalli, malet, kabet ja lauatennist. Jaan Kailvee juhendab laste ja täiskasvanute lauluringe.

Lahendus tuleb märtsis

Valang ütles, et püüab teha Alemi küsimusega tegeleva komisjoniga tõhusat koostööd ja loodab, et volikogu jõuab asjalike otsusteni. "Spordi poole pealt on ju nõudlus, pakkumine ja võimalused olemas," ütles ta.

Türi vallavanem Enn Mäger lausus, et rahulolematust KSK Alemi suhtes hakkas kostma selle nurga pealt, et nende tegevus on Särevere-keskne ja kultuuri osa selles jäi liiga väikeseks. "Teisalt on see meie valla miinus, et puudub ühtne keskus. Tegelikult käivad valla elanikud asju ajamas hoopis Türil," põhjendas ta.
Mäger ütles, et tekib küsimus, miks Alemi tegevus Säreverest eriti kaugemale ei jõudnud. "Kas nad ei tahtnud väljapoole üritusi korraldada või puudus teenuse tahtjate huvi," arutles ta.

Mäger märkis, et praegu on mõni kuu aega mõtteid koguda. Märtsi volikogus on asi uuesti arutlusel, siis teeb asjaga tegelema pandud komisjon kokkuvõtte.

Ehk jõutakse siis ka lahenduseni, kuidas on kõige mõttekam Türi valla kultuuri- ja spordielu edendada.
Vald ei saa Mägra ütlust mööda Alemi tegevusse sekkuda, sest tegemist pole valla asutuse, vaid liikmetel põhineva klubiga, mille eesotsas on juhatus.

MATI SADAM, KSK Alemi juhatuse liige

Tegelikult on vald ja KSK Alem lepingulised partnerid. Seoses senise tegevjuhi Vello Laidla tagasiastumisega tuli klubi tegevus teravamalt päevakorrale ja kõige õigem oli aeg natukeseks maha võtta.
Sadam märkis, et vald kui teenuste tellija peaks vaatama läbi need punktid, mida tahab antava raha eest klubilt saada. Kui klubi on võimeline seda pakkuma, on lepingulise koostöö jätk loogiline. Kui mitte, tuleb leida mõni muu tee.

Anne Põder, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top