Ärgu lugeja arvaku, et seda lugu ajendas mind kirjutama kadeduseuss, vaid hoopis minu meelest ebaõiglus selle aasta Järvamaa parimate sportlaste valimise tulemustes.

Hääletajad viisid segadusse meistritiitlid

Võeti eeskuju Eesti parimate sportlaste valimistest: parim selgus rahvahääletuse, kohalike ajalehtede ja spordiklubide hääletuse tulemuse liitmise teel. Ja minu meelest asuti sellise tegevusega ämbrisse, sest kadus ära asjatundlikkus ja objektiivsus.

Parimate selgitamisel käib alati kaasas subjektiivsus ja emotsionaalsus, sest kõik alad pole omavahel võrreldavad. Asjatundjate seas eelistatakse loomulikult neid alasid, kus tiitlid ja tulemused on võrreldavad kas rekordite või edetabelitega, ja neid alasid, mis on maailmas enim harrastatavad.

Raske on võrrelda näiteks sportmänge ja kontaktalasid taseme poolest teiste alade ja eelnevaga. Segadusse võivad viia tulemuste ees kõrged tiitlinimetused, aga tase... ja mis vanuseklassis see saavutati.
Ilmselt nii juhtus ka meie parimate selgitamisel. Palun vabandust, aga asjatundmatus ja suur ebaobjektiivsus oli naiste ja tüdrukute reastuses nii rahva- kui ajalehtede hääletuses.

Kui valitakse "parim", siis määraku selle võimalikult sportlik absoluuttulemus, mitte omaealiste tiitlid.
Lugu pidades Rein Valdru tüdrukute eelmise aasta sportlikest saavutustest, ütlen, et minu arvates tehti neile liiga. Näiteks kuidas saab maakonna paremuselt kolmas, Eesti meister olla, olla tüdrukute arvestuses teine?
Mitmes oli võitja Marili Toots Eesti meistrivõistlustel, absoluuttasemel? Loomulikult pole tüdrukute parimaks tunnistatud Marili Toots sellises valikus süüdi. Ta on tubli tüdruk, aga omad saavutused on ta saavutanud kahjuks mitte Järvamaad, vaid Tallinna klubi Leksi 44 ridades.

See selleks. Ta on mitmekülgne ja oma vanuseklassis Eesti parimaid. Kas ka maakonna kergejõustikus parim? Mitmel alal oleks ta tulnud maakonna meistriks, kui oleks võistelnud?
Siin pole mõtet spekuleerida, sest kergejõustiklasi on võimalik omavahel võrrelda nii edetabelite kui järgutabelite alusel.

Tagada tuleb objektiivsus

Miks pean seda probleemikäsitlust tähtsaks? Sest see on valus teema ja liiga teistele selles vallas teha ei tohi. Juhend valimistel peab olema võimalikult täpne.

Kui on parim, siis olgu tõesti parim! Seda ei tohi määrata sümpaatsus, populaarsus, sõprade saadetud hääletustalongide hulk. Rahvahääletus kandku nime "populaarsem", ajalehtede hääletusel "ajakirjanike edukam" koos oma auhindadega.

Maakonna parim (parimad) olgu saavutuslikult ja meisterlikkuselt tõesti parimad. Selle valiku peavad tegema need, kes sporti tunnevad, et tagada võimalikult suur objektiivsus.

Sellel aastal tunnustas parimaid Järvamaa Maavalitsus. Hea, et mitte parimat nagu mujal. Sest ka spordirahvas-sportlased, treenerid, aktivistid vajavad maakonnalt tunnustust. Loodan, et see joon jätkub.

Leonhard Soom, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top