2. oktoobri keskpäeval Paidest ja Kirnast startiv Paide - Türi rahvajooks erineb eelmistest aastatest, sest vajas uuendusi, et olla paremini korraldatav ja rahvale meelepärasem.

Türi spordiklubide liidu tegevdirektor Mati Sadam ütles, et esimene suur uuendus ongi kohe, et senise Paide - Kirna asemel joostakse tänavu esimest korda Kirnast Türile. «Kirna start on põhijooksu stardiga täpselt samal ajal ehk kell 12,» täpsustas ta.

Kepikõndijad algatavad uue tava

Sadama selgitust mööda tingis uuenduse ühisfiniði vajadus. «Seni oli Kirnas lõpetamine nagu natuke nurgatagune. Sealsetele jooksjaile jagus vähe tähelepanu ja enamik neist enam Türile edasi ei tulnudki,» põhjendas ta.

Kirnast Türile joosta on Sadama hinnangul natuke raskem, kuid jooksumaa on jälle lühem (6,4 kilomeetrit senise 7,2 asemel  toim). «Pealegi on Kirna mägi kohe jooksu algul, kus peaks kõigil jõudu jätkuma,» märkis ta. «Mäe otsas on vahefinið, kus Kirnast startijad saavad sprindivõimeid proovida.»

Peale jooksjate võivad lühemal võistlusmaal Kirnast Türile kaasa teha ka kepikõndijad. Sadama teada on huvi käimise vastu suur ja osavõtumaksu tasununa on nad täieõiguslikud võistlejad, kes saavad lõpetades teenitult osalejamedali ja suppi. Eraldi paremusarvestust kõndijatele ei tule.

Teine suur muutus on uudse ajavõtusüsteemi ehk kiipide kasutus. «Iga võistleja saab jala külge kiibi, mis registreerib automaatselt tema täpse lõpuaja,» selgitas Sadam. «Finiðis peaks olema ka digitaalne kell, kust näeb kohe oma lõpuaega.»

Auhindadele tuleb joonejooks

Sadam lubas, et kõik Paide - Türi ja Kirna - Türi lõpetajad saavad kaela osalejamedali. «Esimesele 200le põhimaa ja 300le lühema maa lõpetajale anname graveeringuga medali, mis näitab ka võistlusel saavutatud kohta,» lisas ta.

Et pealtvaatajail ja jooksjail oleks põnevam, ei jaga korraldajad kõiki auhindu niisama välja, vaid panevad paremad selle nimel veel kord pingutama.

Võistluse peaauhinna rolleri pärast võivad võistelda Paide - Türi distantsi meeste vanuserühmade võitjad. Selleks peavad nad kõigi silme all staadionil tegema joonejooksu. Võitja saab rolleri.

Samadel põhimõtetel võistlevad joonejooksus ka Paide - Türi naiste vanuserühmade võitjad, kellele on välja pandud jalgratas, ning Kirna -Türi jooksu vanuserühmade naised ja mehed, kes saavad auhinnaks digifotoaparaadi.

Mõistagi ootavad auhinnad vahefiniðite võitjaid, mida on Paidest Türile jooksjail kolm ja Kirnast Türile jooksjail kaks. Eriauhinna pälvib ka aktiivseim Järvamaa kool. Nii Paides kui Türil toimuvad ka lastejooksud, mis algavad mõlemal pool kell 10.30. «Lastejooksudes osalevad 7 - 11aastased lapsed. Vanemad lapsed või need, kes tahavad joosta pikemat maad, peavad minema Kirna - Türi distantsile,» lausus ta.

Eelkooliealistele minijooksud on samuti nii Paides kui ka Türil. Need algavad pärast lastejookse ehk kella 11.20 paiku.

Sadam pani kõigile jooksjaile südamele, et seoses kiipide kasutusega lõpeb jooksule kirjapanek pühapäeval, 2. oktoobril täpselt kell 11 ehk tund enne starti.

Ka hinnavahe on tänavu suur. Kuni 1. oktoobrini saavad täiskasvanud jooksma minna 60 ning pensionärid ja õpilased 30 krooniga. Lastejooksud maksavad siis 10 krooni. Võistluspäeval maksab osalus vastavalt 200, 100 ja 20 krooni. Minijooksud on tasuta. Nagu tavaliselt, teenindavad jooksjaid bussid, mille aegade kohta leiab teavet jooksu reklaamidest.

Anne Põder, Järva Teataja

Viimased artiklid

Scroll to top