Superliigale väärilist superesitust pakkunud 19-aastane mitmevõistleja Ksenija Balta püstitas seitsmevõistluses uue isikliku rekordi 6180 punkti, alistades seejuures 200 m Eesti rekordi ja tehes seitsmest alast neljal isikliku rekordi.

«Ületasin ennast! Tulin tegema 6000 punkti, kuid nii suurt summat ei osanud loota,» tunnistas Balta pärast kolmandat kohta Euroopa karikavõistluste superliiga jõuproovil Prantsusmaal Arlesÿis.

Tulemus tõstis ta Eesti kõigi aegade tabelis Larissa Netðe-poruki (6215) järel teiseks.

Balta näitas Klüftile kandu

Balta alustas võistlust isiklike rekorditega tõkkesprindis ja kõrgushüppes, piirdus siis ühel oma raskemal alal kuulitõukes 11.55ga, ent avapäeva viimasel alal näitas taset – 2004. aastast Katrin Käärdi nimele kuuluv Eesti rekord 23,78 nihkus 23,05 peale. Oma isiklikku rekordit (24,14) parandas ta enam kui sekundiga.

«Sain hea stardi, töötasin kätega hästi ja suutsin lõpus veel kiirendada. Õlad läksid küll lõpus liialt ette, kuid muidu oli üsna ideaalilähedane jooks. Ise arvasin, et võiksin joosta aja 23,40, aga 23,05 oli üle ootuste. Uskumatu!»

Alavõidu saanud Balta näitas teiste seas kandu ka maailma seitsmevõistluse valitsejannale Carolina Klüftile (23,65), rääkimata teistest konkurentidest.

Teise päeva algul kavatses Balta soojendusel valu teinud põlve tõttu kaugushüppes piirduda vaid ühe katsega. Napi üleastumise tõttu tuli teha aga teinegi ning seal sündiski tuulevaikuses uus isiklik rekord, Eesti kõigi aegade kolmas tulemus 6.56. Anu Kaljuranna Eesti rekordist jäi puudu vaid kaheksa sentimeetrit.

«Varu jäi veel kindlasti, sest paku tabamine polnud ideaalne,» ütles Balta.

Enne odaviset arst Mihkel Mardna ja massöör Indrek Tustitilt abi saanud Balta ainsaks pettumuseks jäi odavise, kus ta lootis paari meetri võrra paremat tulemust kui 34.58.

Viimasel alal 800 meetri jooksus Eesti rekordi alistamiseks vajalikku 2.07,9 jahtima läinud Balta ei suutnud sellel võistlusel veel Netðeporukilt rekordit üle lüüa.

«Tingimused olid rasked, ilm oli väga kuum ja lõpusirgel puhus vastutuul,» sõnas ta.

Loe edasi SL Õhtulehest

SL Õhtuleht

Viimased artiklid

Scroll to top